Basis Rul

Der er et utal af forskellige måder at vende kajakken på, når du af den ene eller anden grund har fået bunden i vejret. Her vil vi gennemgå de mest almindelige rul man bør begynde med. Når disse mestres vil er være en række andre teknikker som dog mest er varianter over disse to grundtyper.

Brace Roll
Start med et godt “setup”.
Padlen skal drejes så det forreste blad vil skære sig op i vandet når bladet føres ud til siden.
På billedet er bladet ved at blive drejet i position.
Det vil for de fleste betyde et ret kraftigt vrid i håndledet.

Vrid kraftigt i kroppen for at holde bladet så højt som muligt i vandoverfladen (hovedet tæt på vandoverfladen). Du bør dog holde bladet i vandet da du dermed for mulighed for at udnytte den støtte bevægelsen giver.
På billedet kan man tydeligt se at kajakken er begyndt at komme på ret køl igen.

Når padlen ligger vinkelret på kajakken er det tid til et brace og det vigtigste – “hipsnappet” – Et kraftigt vrid i hoften samtidig med at hovedet holdes nede i vandet så længe som muligt! og padlen føres lige ned i vandet.

Samtidig med at kajakken kommer rundt, føres hoved og overkroppen frem over kajakken. Derved bliver det lettere at komme helt rundt.
Padlen skal helst ligge tæt på vinkelret på båden når du kommer op, og med bracebladet højt i vandet. Dermed er du hurtigere klar igen!

Sweep Roll
Sweeproll har samme setup som braceroll – og faktisk ligner de to rul hinanden ganske meget – i sær når man bliver god til at lave sweeproll, hvor det ikke er nødvendigt at læne sig så langt tilbage som mange gør det i starten.
Setup præcist som i Braceroll. Læn dig godt frem og læg padlen op i vandoverfladen. husk at vride håndledet så bladet skære sig op i vandet!

Samtidig med at du føre padlen rundt i et stort sweeptag (samme som styretaget!) flytter du kroppen fra foroverlænet over oprejst til bagoverlænet og vrider kajakken rundt med hoften.

Det er vigtigt at hovedet forbliver i vandet så længe som muligt. – det skal helst være det sidste det kommer op af vandet.

Jo bedre du ruller, jo hurtigere kommer du op!
Det betyder også at du ikke slutter så langt bagudlænet, men mere oprejst, hvilket er en stor fordel, da du hurtigere er klar igen, og har mere i “reserve” hvis der er et eller andet der overrasker lidt.
Bemærk hvordan hovedet “hænger” ned mod vandet!

Husk et godt rul kræver ikke kræfter!!!
Et godt rul er teknik! – og jo flere rul du laver – jo bedre bliver du!
Efterhånden som dit rul bliver bedre, vil det ofte udvikle sig til en kombination af de to teknikker – også kaldet Advance Brace Roll – eller Combat Roll (som på billedeserien over), og senere igen til et eller andet “der bare virker!”
Typisk vil man dog gå tilbage til basisrullet, hvis førsterullet kikser.
Rigtig mange “gavede” padlere bruger ofte et rul hvor man starter bagoverlænet og slutter fremoverlænet – lidt som et baglæns sweeprul. Da rullet kom frem, blev det oftest brugt i forbindelse med playboating, og blev derfor kaldt Rodeorul (playboating/freestyle blev kaldt rodeo i starten). I dag kaldes det som regel backdeckrool.
Du skal derfor ikke kigge alt for nøje efter hvad top padlerne laver af rul – ofte er de end ikke selv klar over det – de ruller bare, og det går rigtig hurtigt!